Vytápění elektřinou – kalkulačka

Elektrické kotle

Vytápění elektřinou – kalkulačka

Zdroj: Viessmann

Pokud si nejste jisti, zda máte ve vaší domácnosti dostatečně silné jističe pro pořízení elektrického kotle, případně váháte, jak výkonný kotel pro vás bude optimální, v rozhodování by vám mohly pomoci následující informace.

Asi nejdůležitějším kritériem pro výběr elektrokotle je jeho výkon a výkonová modulace. Asi není třeba zdůrazňovat, že čím výkonnější zařízení si pořídíte, tím vyšší bude jeho cena a samozřejmě také provozní náklady. Proto je zbytečné a hlavně neekonomické kupovat předimenzovaný kotel, tedy s vyšším výkonem, než potřebujete. Zároveň je ale potřeba vybrat zařízení s dostatečným výkonem na to, aby i během silnějších mrazů dokázalo ve vaší domácnosti zajistit tepelnou pohodu.

Výpočet výkonu elektrokotle

K regulaci výkonu elektrického kotle slouží takzvaná výkonová modulace. Je-li venkovní teplota nižší, funguje kotel na vyšším výkonu (který je zapotřebí k rychlejšímu ohřátí topné vody na vyšší teplotu), a naopak je-li venku tepleji, vystačí si s výkonem nižším. Tato regulace umožňuje kotli pracovat s maximální účinností (v rozmezí od 10 % nominálního výkonu až po maximální výkon), aniž by docházelo k jeho cyklování, tedy častému vypínání a spínání, které by vedlo k rychlejšímu opotřebení zařízení.

Výkon běžných elektrokotlů se pohybuje v rozmezí od 4 do 60 kW. K tomu, abyste zvolili ten optimální, je potřeba znát nejen velikost vytápěné budovy či bytu, ale i jejich energetickou náročnost, respektive tepelné ztráty. K hrubému odhadu vám může napomoci některá z dostupných on-line kalkulaček, pro výpočet však musíte znát řadu podrobných parametrů jako například typ zdiva, rozsah izolace, počet oken, skladbu střechy, ale také je nutné zohlednit lokalitu, nadmořskou výšku či orientaci stavby vůči světovým stranám. Pro přesnější výpočet je tedy vhodné obrátit se na odborníka, například projektanta nebo energetického specialistu, který vám nejenže spočítá tepelné ztráty, ale rovnou doporučí i adekvátní výkon elektrokotle. U novějších staveb lze hodnotu tepelných ztrát najít také v projektové dokumentaci.

V případě, že tepelné ztráty vašeho domu či bytu neznáte, ale jste schopni odhadnout alespoň jeho přibližné stáří, můžete pomocí dostupných tabulek (s ohledem na objem či plochu vytápěného prostoru) určit, jak výkonný elektrokotel zhruba potřebujete. Tabulky jsou však velmi orientační, protože nezohledňují řadu podstatných parametrů jako počet členů domácnosti ani například to, zda bude váš elektrokotel sloužit jako jediný zdroj tepla, či jen jako doplňkové vytápění atd.

 

Obytná plocha

(v m2)

Nová budova s dobrou izolací a moderním topným systémem

Budova z 80. až 90. let s dobrým zateplením a moderním topným systémem

Nezateplená budova z 80. až 90. let a starším topným systémem

Nezateplená budova z 80. let s moderním topným systémem

Budova ze 70. let s dobrým zateplením a starším topným systémem

Budova ze 70. let či starší, nezateplená, se starým topným systémem

≤ 60

4 kW

5 kW

8 kW

7 kW

6 kW

9 kW

70

5 kW

6 kW

9 kW

8 kW

7 kW

11 kW

80

6 kW

7 kW

10 kW

9 kW

8 kW

12 kW

90

6 kW

8 kW

12 kW

10 kW

9 kW

14 kW

100

7 kW

9 kW

13 kW

11 kW

10 kW

15 kW

120

8 kW

10 kW

16 kW

13 kW

12 kW

18 kW

140

10 kW

12 kW

18 kW

15 kW

14 kW

21 kW

160

11 kW

14 kW

21 kW

18 kW

16 kW

24 kW

180

13 kW

15 kW

23 kW

20 kW

18 kW

27 kW

Zdroj: https://www.prumyslovaekologie.cz/info/jaky-vykon-kotle-zvolit-

Výpočet jističe pro elektrokotel

Pokud již víte, jak výkonný elektrokotel potřebujete, můžete si snadno odvodit i velikost jeho jističe. Obecně platí, že přímotopný elektrokotel vyžaduje vyšší okamžitý příkon (a tedy silnější jistič), kdežto elektrický kotel s akumulačním zásobníkem – díky tomu, že vodu ohřívá průběžně – tak vysoké nároky na okamžitý příkon ani na rozvody nízkého napětí nemá.  

Velikost jističe lze stanovit na základě vzorce

Vytápění elektřinou – kalkulačka

Tento výpočet však slouží spíše k přibližnému odhadu, vždy je samozřejmě jistější oslovit odborníka.

Vitotron

Vitotron 100

Tento elektrický kotel je poslední generací inovativních elektrokotlů, které v sobě integrují...

Více info

 

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU