Tepelné čerpadlo, nebo elektrokotel?

Elektrické kotle

Jak správně nastavit kondenzační plynový kotel?

Zdroj: Viessmann

Tepelné čerpadlo i elektrokotel mají jedno společné – jsou nenáročné na obsluhu. Pokud tedy vybíráte tepelný zdroj pro vaši nemovitost, ale nechcete se starat o přípravu a skladování paliva, potažmo pravidelně přikládat do kotle, nebo budovat komín, případně zřizovat nákladnou plynovou přípojku, pravděpodobně budete volit právě mezi těmito dvěma typy vytápění. Podle čeho byste měli vybírat?

Rozhodujícím kritériem bývá pro investora často pořizovací cena, která se v případě elektrokotle pohybuje řádově v desítkách tisíc a v případě tepelného čerpadla ve stovkách tisíc korun. Za elektrokotel pro průměrný rodinný dům zaplatíte zhruba 20 tisíc korun, tepelné čerpadlo voda/vzduch (což je na českém trhu nejžádanější typ) vás vyjde asi desetkrát dráž. K tomu je však potřeba dodat dvě věci. Zaprvé: to, co investujete navíc do tepelného čerpadla, ušetříte později na provozních nákladech. A zadruhé: pokud zvolíte elektrické vytápění jako zdroj tepla pro novostavbu, pravděpodobně ho na základě vyhlášky 78/2013 (o energetické náročnosti budov) budete muset doplnit nějakým obnovitelným zdrojem (tedy fotovoltaikou, solárními kolektory, krbovými kamny, případně zmiňovaným tepelným čerpadlem), abyste vůbec získali stavební povolení. Stejně tak je ale někdy potřeba doplnit i tepelné čerpadlo o záložní zdroj tepla, a to zejména v oblastech, kde v zimních měsících klesá venkovní teplota výrazně pod bod mrazu.

Dotace

V případě, že dům nestavíte, ale rekonstruujete, můžete zažádat o dotaci na výměnu stávajícího neekologického topného zařízení za tepelné čerpadlo. Požádat o finanční příspěvek můžete i jako majitel novostavby, ta však musí spadat do energetické třídy B.0 a vyšší a na maximální výši dotace dosáhnete jen v případě, že máte v projektu certifikované tepelné čerpadlo a systém větrání s rekuperací. Podmínkou je také jeho instalace dodavatelem s potřebným oprávněním.

Elektrokotel vs. tepelné čerpadlo z hlediska provozních nákladů

Tepelné čerpadlo je oproti elektrokotli účinnějším tepelným zdrojem a jeho provoz je třikrát levnější než samotné vytápění elektřinou. Ve srovnání s elektrokotlem totiž spotřebuje jen třetinu elektrické energie a dvě třetiny energie získá z obnovitelných zdrojů. Je tedy zároveň ekologičtější.

Do provozních nákladů je nutné zahrnout i náklady na servis. Zatímco elektrokotel je prakticky bezúdržbový, životnost tepelného čerpadla je závislá na pravidelné údržbě a každoročních revizích, které průměrně vyjdou asi na dva tisíce korun ročně.

Jak majitelé elektrokotle, tak majitelé tepelného čerpadla mohou u svého dodavatele elektřiny zažádat o výhodnější tarif (D57d) a odebírat tak elektrický proud se sníženou sazbou.

Jak správně nastavit kondenzační plynový kotel?

Zdroj: Viessmann

Kam se hodí elektrokotel a kdy volit tepelné čerpadlo?

Z toho, co jsme uvedli, vyplývá, že elektrokotel je vzhledem k provozním nákladům vhodný spíše do menších objektů a nízkoenergetických či pasivních domů, popřípadě do bytových jednotek, kam tepelné čerpadlo instalovat nelze. Také může sloužit jako záložní zdroj k primárnímu způsobu vytápění.

Tepelným čerpadlem je možné vybavit jak menší zateplené objekty, tak velké nezateplené budovy, ať už s podlahovým topením či radiátory. Obecně platí, že vytápět velký dům tepelným čerpadlem bude výrazně levnější než vytápět ho elektřinou. Jestliže si tepelné čerpadlo instalujete do domu s nízkými tepelnými ztrátami, jeho návratnost bude o něco pomalejší než v opačném případě. Samozřejmě čím vyšší tepelné ztráty budova má, tím vyšší bude i pořizovací cena tepelného čerpadla.

Shrnutí – plusy a minusy

Tepelné čerpadlo i elektrokotel mají své klady i zápory. Výhody elektrokotle (vedle nižších pořizovacích nákladů) jsou velmi snadná instalace bez nutnosti stavebních úprav a zřizování technické místnosti, nenáročnost na údržbu, tichý provoz a nezávislost na venkovní teplotě. Nevýhodou mohou být vyšší provozní náklady a v novostavbách nutnost doplnit elektrokotel nějakým obnovitelným zdrojem tepla.

Výhodou tepelného čerpadla ve srovnání s elektrokotlem je jeho vyšší účinnost (a tedy ekologičnost), nižší provozní náklady a v letních měsících také k chlazení běžným plošným vytápěním (což ocení zejména ti, komu je nepříjemný studený vzduch proudící z klimatizace). Na druhou stranu tepelné čerpadlo vyžaduje složitější instalaci (včetně zajištění odvodu kondenzátu), technickou místnost nebo prostor před domem, neboť jeho provoz je hlučnější, dále je nutný jeho pravidelný servis, případně kontroly těsnosti chladicího okruhu, aby byla zachována životnost deklarovaná výrobcem a splněny požadavky nařízení EU č. 517/2014, a během zimních měsíců, kdy teplota klesne pod minus deset stupňů Celsia, je třeba doplnit ho záložním zdrojem tepla, neboť nemusí pracovat tak efektivně jako při vyšších teplotách.

Výměna elektrokotle za tepelné čerpadlo

Jste-li aktuálně majitelem elektrokotle a zvažujete jeho výměnu za tepelné čerpadlo, ušetříte ročně až dvě třetiny stávajících nákladů na vytápění. Pokud si do novostavby chcete pořídit elektrické podlahové vytápění, ale víte, že v budoucnu byste rádi topili pomocí tepelného čerpadla, určitě dejte přednost teplovodnímu systému před topnými rohožemi/kabely. Až se totiž rozhodnete tepelné čerpadlo instalovat, předejdete tak dalším nezbytným stavebním úpravám, při nichž bude nutné vyměnit rohože/kabely za teplovodní vytápění.  

Vitotron

Vitotron 100

Tento elektrický kotel je poslední generací inovativních elektrokotlů, které v sobě integrují...

Více info

 

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU