Jak správně topit elektrokotlem?

Elektrické kotle

Jak správně topit elektrokotlem?

Zdroj: Viessmann

Mnoho lidí se během zimy snaží o to, aby své náklady na vytápění snížili na minimum. U majitelů elektrických kotlů to vzhledem k současné ceně elektřiny platí dvojnásob. Mnozí se však v dobré vůli ušetřit dopouštějí chyb, které naopak vedou k tomu, že vyúčtování za toto období je vyšší, než očekávali. Jak tedy topit úsporně, a přitom doma nemuset oblékat svetr?

To, kolik v zimě takzvaně protopíme, závisí na mnoha faktorech: od velikosti tepelných ztrát našeho domu až po osobní preference – tedy jak moc máme rádi teplo. Přesto existují určitá pravidla a doporučení, díky nimž se dá ušetřit.

Výkon, nastavení a ovládání elektrokotle

Elektrický kotel by měl být vždy vybírán s ohledem na energetickou náročnost budovy, respektive její tepelné ztráty. Pokud elektrokotlem vytápíte nezateplený objekt, po jeho zaizolování dosáhnete značných úpor. U některých kotlů je navíc možné jejich výkon regulovat, proto je dobré poradit se s odborníkem (ať už s výrobcem, dodavatelem, nebo servisním technikem), jak výkon stávajícího zařízení co nejefektivněji přizpůsobit vytápěnému objektu i vašim potřebám tak, aby nedocházelo k přetápění.

Existují také elektrokotle s takzvanou ekvitermní regulací, které vytápějí v závislosti na venkovní teplotě, což zamezuje zbytečnému plýtvání energií. Kotel lze ale ovládat i dalšími způsoby, například pomocí termostatu. Ten obvykle umožňuje uživateli nastavovat různé programy, jež jsou v souladu s jeho denním režimem – ráno je možné udržovat teplotu v domácnosti vyšší než přes den (kdy jsou všichni v práci nebo ve škole) či v noci, kdy se doporučuje topit méně. Na trhu jsou k dostání i termostaty s ovládáním na dálku pomocí mobilní aplikace.

Termostat bývá zpravidla umístěn v centrální části domu nebo bytu, tedy v obývacím pokoji, odkud se řídí i vytápění dalších místností. Tam lze sice teplotu regulovat pomocí termostatických hlavic, nelze ale překročit teplotní maximum, na něž je termostat nastaven. Proto jsou v tomto ohledu mnohem užitečnější hlavice programovatelné, které slouží jako termostat pro každý pokoj zvlášť. I ty lze ovládat pomocí mobilního telefonu. Ať už jste příznivcem chladnějšího vzduchu, nebo si rádi přitopíte, doporučuje se nevytápět každou místnost stejně – v chodbě a ložnicích by mělo být chladněji, v koupelně naopak nejtepleji.

Větrání a rekuperace vzduchu

Nejvíce tepla uniká z interiéru okny. Ta by tedy měla dobře těsnit a zároveň byste v zimě neměli nechávat celý den otevřenou ventilaci, jak to má mnoho lidí ve zvyku. V topné sezoně se doporučuje větrat krátce a intenzivně – tedy otevřít okno několikrát za den na pár minut, aby se v místnosti vyměnil vzduch a nehromadila se v ní přebytečná vlhkost. Vůbec nejúčinnější řešení představuje rekuperační jednotka, která zajišťuje výměnu vzduchu, takřka bez tepelných ztrát (tepelná energie vzduchu odváděného ven je využita k ohřevu vzduchu proudícího zvenčí dovnitř).

Nejste-li doma, kotel nevypínejte

Jednou z výhod topení elektřinou v bytě či domě je právě možnost vytápět objekt i během naší nepřítomnosti. Spousta lidí však dělá velkou chybu v tom, že v době, kdy jsou mimo domov, elektrokotel vypínají. Tím však po čase dojde k prochladnutí konstrukce stavby a po návratu domů je zapotřebí daleko více energie k tomu, aby se zdi opět prohřály. Obecně tedy platí, že není dobré vystavovat interiér velkému kolísání teplot, ale naopak je žádoucí udržovat víceméně konstantní teplotu (teplotní rozdíly by neměly být větší než několik stupňů). Chystáte-li se tedy například na dovolenou, nenastavujte teplotu na méně než 17 stupňů Celsia. Ušetříte tím více, než kdybyste po příjezdu museli vychladlý objekt znovu kompletně vytopit.

Samozřejmě je přitom nutné vzít v potaz i pružnost vytápěcího systému a typ vytápěného objektu. Cihlová či betonová budova bude k ohřátí potřebovat daleko více času než například stavba s lehkou stavební konstrukcí. Také velké litinové radiátory nebo teplovodní podlahové vytápění budou na změnu nastavené teploty reagovat pomaleji než radiátory maloobjemové.

Další opatření

Vliv na topení elektrokotlem má ale například i jeho správné seřízení nebo stav otopné soustavy. Proto se doporučuje provádět jejich pravidelné kontroly servisním technikem a před začátkem topné sezony odvzdušnit radiátory. Efektivitu vytápění ovlivňují ale i zdánlivé maličkosti, jako třeba nános prachu na radiátorech nebo nábytek umístěný v jejich bezprostřední blízkosti. Stejně tak by neměly být zakryty dlouhými záclonami či závěsy, naopak by kolem nich měl být zajištěn dostatek prostoru, aby teplo mohlo volně proudit do místnosti.

Vitotron

Vitotron 100

Tento elektrický kotel je poslední generací inovativních elektrokotlů, které v sobě integrují...

Více info

 

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU