Účinnost a výkon plynového kotle

Plynové kotle

Účinnost a výkon plynového kotle

Zdroj: Viessmann

Plynový kondenzační kotel dosahuje vyšší účinnosti

Kondenzační plynový kotel je vyroben tak, aby dokázal využít energii zemního plynu na maximum. Klasický plynový kotel ohřívá vodu pouze spalováním plynu a odvádí odpadní spaliny přímo do komína.

Ty však obsahují velké množství vodních par s teplotou až 180 °C. Kondenzační kotel ale na rozdíl od běžných kotlů dokáže teplo z těchto odpadních spalin zužitkovat. Právě proto je tento typ kotlů mnohem účinnější. Potřebuje k tomu ale vhodné podmínky.

Běžné plynové kotle dosahují účinnosti 80–90 %, ale účinnost kondenzačního plynového kotle může být až 110 %. Účinnost plynových kotlů se udává ve výhřevnosti paliva. Kondenzační kotel tedy vyprodukuje více tepla, než je výhřevnost plynu.

Výkon plynových kotlů

Tepelný výkon plynového kotle závisí na tepelné ztrátě nemovitosti, kterou by měl přístroj pokrýt. Při nízkých venkovních teplotách pracuje kotel s větším výkonem, naopak při vyšších teplotách je zapotřebí mnohem nižší výkon.

Pokud vybíráte kotel do novostavby, informace o tepelné ztrátě jsou součástí projektu. V případě starší budovy je lepší nechat si tepelnou ztrátu vypočítat odborníkem.

Co je modulace výkonu kotle?

Výkonová modulace kotle slouží k regulaci výkonu přístroje. Moderní plynové kotle mění svůj výkon automaticky podle parametrů, které zařízení průběžně monitoruje a vyhodnocuje.

Tato funkce umožňuje rovnoměrné vytápění objektu bez zbytečného zapínání a vypínání kotle (cyklování), které způsobuje opotřebování součástek a neekonomický provoz.

Kvalitní kotel by měl být schopen regulovat svůj výkon v maximálním rozsahu (například od 10 % nominálního výkonu až po samotný nominální výkon).

Kotel lze ovládat také na dálku, například pomocí aplikace v chytrém telefonu či tabletu. Během dne můžete snížit teplotu v objektu o 1–2 stupně, ale při návratu z práce se vrátíte do příjemně vyhřátého domu. Tato funkce je ideální také pro temperování objektů, ve kterých se nezdržujete celoročně.

Jak ještě můžete snížit účty za vytápění?

  • Nevypínejte topení. Jakmile opustíte byt, nikdy úplně nevypínejte topení. Pokud to uděláte, stěny vašeho domova vychladnou a vy pak musíte spotřebovat mnohem větší množství energie na vytopení na požadovanou teplotu.
  • V zimním období větrejte krátce, ale intenzivně. Cílem je vyměnit vzduch, ale neochladit stěny. Větrejte proto ideálně po dobu maximálně 5 minut.
  • Nezanedbávejte péči o radiátory. Zařízení pravidelně čistěte, nesušte na nich prádlo a dodržujte minimální vzdálenost nábytku tak, aby teplý vzduch mohl proudit do místnosti.
  • Dodržujte pravidelné kontroly kotle. Revizi plynového kotle je třeba provádět alespoň jednou za 3 roky, ideální je ale nechat kotel kontrolovat každoročně. Předejdete tak nechtěným poruchám a prodloužíte i životnost zařízení.
Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU