Topení dřevem v roce 2023

Plynové kotle

Topení dřevem v roce 2023

Zdroj: Viessmann

Nebezpečné jemné prachové částice

Výsledky průzkumu, který se dělal ve Velké Británii, jsou až děsivé. Podle dat je totiž topení dřevem pro ovzduší horší než silniční doprava v celé Anglii.

Spalování dřeva je aktuálně největším přispěvatelem ke znečištění ovzduší. Za to mohou především jemné prachové částice PM 2,5, které jsou pro lidský organismus velmi toxické. Po vdechnutí se dostávají do krevního oběhu a negativně ovlivňují celou řadu našich orgánů, což se samozřejmě nelíbí WHO (Světová zdravotnická organizace).

Čeká nás zákaz topení dřevem?

Možná na něj také dojde. Spalování dřeva v domácích podmínkách je velmi často kritizované, ať už z hlediska produkovaných emisí skleníkových plynů či znečištění toxickými látkami. Prozatím se ale vydávají pouze doporučení.

V sousedním Německu doporučila například Spolková agentura pro životní prostředí nevyužívat kotle na pelety a dřevo. V Česku prozatím došlo na zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy, který začal platit od 1. 9. 2022.

V provozu tak mohou zůstat pouze modernější kotle, které splňují minimálně třetí emisní třídu. Stejné zákazy a omezení ale čekají v budoucnosti nejspíše i topení v krbových kamnech.

Zákaz topení dřevem v rámci Green Dealu

Zelená dohoda pro Evropu neboli Green Deal je soubor politických iniciativ Evropské komise, jejichž hlavním cílem je dosáhnout toho, aby Evropa byla do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem.

V rámci této dohody má dojít k podpoře obnovitelných zdrojů, úsporám, zateplování a šetrnějšímu chování k životnímu prostředí. V následujících letech proto můžeme očekávat, že se bude EU zabývat také spalováním dřeva v domácnostech.

Cena dřeva jde aktuálně nahoru

S nástupem energetické krize se lidé začali zásobovat dřevem, a to nejen na nadcházející topnou sezónu, ale i na dvě další. A právě díky vysoké poptávce se zvedla cena dřeva. Podle Českého statistického úřadu se za poslední rok dokonce více než zdvojnásobila.

Aktuální průměrné ceny palivového dřeva (data za prosinec 2022):

Typ palivového dřeva

Cena

Rovnaný prostorový metr palivového dřeva (PRM) tvrdého typu

 

od 1 500 do 2 000 Kč

Rovnaný prostorový metr palivového dřeva (PRM) měkkého typu

 

od 1 200 až 1 500 Kč

Prostorový metr sypaný (PRMS) tvrdého dřeva

 

od 1 000 až 1 700 Kč

Prostorový metr sypaný (PRMS) měkkého dřeva

 

od 900 až 1 100 Kč

 

 

Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU