Nová zelená úsporám Light

Plynové kotle

Nová zelená úsporám Light

Zdroj: Viessmann

NZÚ Light – podpora až 150 tisíc Kč

Ministerstvo práce a sociálních věcí spolu s Ministerstvem životního prostředí spustilo nový dotační program Nová zelená úsporám Light. Cílem programu je podpořit rychlá a snadná stavební opatření, která jsou nenáročná na realizaci, mohou být provedena i svépomocí a přinesou okamžitou úsporu.

O dotaci můžete žádat, pokud jste:

  • Starobní důchodce
  • Invalidní důchodce ve 3. stupni
  • Člověk, který mezi 12. zářím 2022 a datem podání žádosti pobíral příspěvek na bydlení

Oproti současnému programu Nová zelená úsporám můžete obdržet peníze předem a nečeká vás ani žádné složité papírování. Domácnosti mohou takto čerpat až 150 tisíc korun. Žádat ale můžete pouze jednou, proto si dobře rozmyslete, jaké stavební úpravy budete za tento bonus provádět.

Na co lze dotaci Nová zelená úsporám Light použít?

Peníze z dotace můžete využít na stavební úpravy rodinných domů nebo trvale obývaných domů pro rekreaci. O dotaci můžete žádat na:

  • Zateplení fasády – až 150 000 Kč
  • Zateplení střechy – až 120 000 Kč
  • Zateplení stropu – až 50 000 Kč
  • Zateplení podlahy – až 60 000 Kč
  • Výměnu oken – 12 000 Kč na jeden kus výplně (až 150 000 Kč)
  • Výměnu vchodových dveří – 18 000 Kč na dveře (až 150 000 Kč)

Start na začátku roku 2023

Příjem žádostí bude spuštěn 9. ledna 2023, ale s pracemi můžete začít už teď. Program totiž podpoří i opatření k jejichž realizaci došlo od 12. září letošního roku.

Nová zelená úsporám Light

Žádosti budou přijímány do 31. 8. 2024, nebo do vyčerpání peněz. Finanční prostředky můžete dostat i před zahájením prací zálohově a celková výše dotace může dosáhnout až 100 % přímých realizačních výdajů.

Jak žádost podat?

K podání žádosti budete potřebovat elektronickou identitu a potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení. O dotaci Nová zelená úsporám 2023 můžete požádat výhradně online přes webové stránky Agendového informačního systému SFŽP ČR.

Nová zelená úsporám stále běží

Oblíbený dotační program Nová zelená úsporám i nadále pokračuje. Před podáním žádosti je však nezbytné mít připravený odborný posudek od projektanta nebo energetického specialisty. Předpokladem pro získání dotace je také splnění požadavků na minimální úsporu energií.

Celková výše dotace pak může pokrýt až 60 % nákladů. Na začátku platíte vše sami a peníze vám přijdou na účet až poté, co stavbu či rekonstrukci ukončíte a vše řádně doložíte.

Peníze z dotace můžete využít například na výměnu neekologických kotlů na pevná paliva za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu, zateplení nebo solární fotovoltaickou elektrárnu.

Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU