Kdy zvolit elektrokotel se zásobníkem?

Elektrické kotle

Kdy zvolit elektrokotel se zásobníkem?

Zdroj: Viessmann

Rozhodnete-li se pořídit si do vaší domácnosti elektrický kotel, na výběr máte dva základní typy: přímotopný nebo elektrokotel se zásobníkem vody, nazývaný jako akumulační systém. Jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který zvolit?

Všechny elektrokotle fungují na principu ohřívání vody, která je následně pomocí oběhového čerpadla vháněna do otopné soustavy (radiátory či podlahové topení). Ohřívání vody může být buď okamžité (přímotopný elektrokotel), nebo k němu může docházet ve stejném kotli, ale teplo je ukládáno v akumulačním zásobníku (akumulační systém).

Výhody a nevýhody přímotopného elektrokotle

Přímotopný elektrokotel, nazývaný též průtokový, ohřívá protékající vodu a tu ihned distribuuje do otopné soustavy. Teplá voda se zpravidla připravuje v samostatném elektrickém průtokovém ohřívači teplé vody lokálně u odběrového místa, jako je umyvadlo, dřez nebo sprcha. Vodu ohřívá jen ve chvíli, kdy je zapotřebí, a proto je jeho plusem především to, že se obejde bez zásobníku, jejž by bylo nutné někam umístit. Z tohoto důvodu ocení tento typ elektrokotle především obyvatelé menších prostor, například bytů, kteří jsou limitováni místem.

Nevýhodou přímotopného elektrokotle může být to, že vyžaduje vyšší okamžitý příkon (je nutné mít odpovídající rozvody nízkého napětí) a také vlastní jistič. Ve srovnání s elektrokotlem v akumulačním systému je jeho provoz o něco nákladnější právě proto, že si vodu nemůže předehřát dopředu v hodinách s nízkým tarifem.

Jaké benefity přináší kotel se zásobníkem?

Jak z předchozího odstavce vyplývá, elektrokotel s akumulačním zásobníkem je z hlediska provozních nákladů ekonomičtější variantou než předchozí zmiňovaný typ. Jak topnou, tak teplou vodu v zásobníku ohřívá pouze v hodinách s nízkým tarifem, čímž svému uživateli šetří nemalé finance. Navíc díky tomu, že vodu ohřívá průběžně, nepotřebuje tak vysoký okamžitý příkon.

Dalším plusem je možnost regulovat teplotu vody v zásobníku ve větším rozpětí než u přímotopného kotle, a navíc není teplota výstupní vody závislá na tom, na kolika místech v domácnosti je voda souběžně spotřebovávána. Pokud má vaše domácnost více členů a chcete se vyhnout tomu, že některému z nich poteče během sprchování vlažná voda, protože v kuchyni právě někdo jiný myje nádobí, elektrokotel se zásobníkem TUV (dnes označovaný již jako zásobník TV) je pro vás ideálním řešením.

I elektrokotel se zásobníkem má své nevýhody

Minusem tohoto typu zařízení jsou o něco vyšší pořizovací náklady a nutnost mít pro zásobník prostor navíc. Rozhodnete-li se, že si pořídíte elektrokotel se zásobníkem nebo bojler, neměli byste podcenit (ale ani přecenit) jeho velikost. Ať je vaše domácnost početnější, rádi a často si dopřejete koupel či delší sprchu, nebo bydlíte sami a spotřeba vody není u vás doma tak vysoká, měli byste si nechat poradit, jaká velikost zásobníku (bojleru) je pro vás adekvátní – abyste nenatápěli zbytečně velké množství vody nebo aby vám teplá voda jednoduše nedošla.

Elektrokotel s integrovaným zásobníkem

Velmi zajímavou alternativou může být – zejména pro méně početné domácnosti s menším odběrem vody – elektrický kotel s vestavěným zásobníkem, který má sice omezenou kapacitu, ale zařízení nezabere o moc více místa než elektrokotel přímotopný.  

Vitotron

Vitotron 100

Tento elektrický kotel je poslední generací inovativních elektrokotlů, které v sobě integrují...

Více info

 

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU