Jaký plynový kotel do rodinného domu?

Plynové kotle

Jaký plynový kotel do rodinného domu?

Zdroj: Viessmann

Spočítejte si tepelné ztráty

O tom, jaký plynový kotel zvolit do rodinného domu napoví tepelné ztráty nemovitosti. Ty se odvíjí od polohy domu, stavební konstrukce i úrovně zateplení.

V případě, že jde o rekonstrukci, nechte si je spočítat odborníkem. Pokud vlastníte novostavbu, jsou údaje o tepelné ztrátě součástí projektové dokumentace. Můžete si je vypočítat i sami. Vždy je ale lepší vzít si na pomoc odborníky.

Berte ohled na propojení kotle

Dalším velmi důležitým kritériem, které vám pomůže rozhodnout o tom, jaký plynový kotel do rodinného domu vybrat, je propojení plynového kotle se spalinovou cestou. Existují dvě možnosti:

Plynové kotle s odkouřením do komína (provedení “B”)

V tomto případě jsou spaliny vedeny do komína, který je nutné pravidelně kontrolovat. V místnosti, kde je umístěn plynový kotel také musí být dostatečný přísun vzduchu. Toto provedení se standardně již nepoužívá.

Plynové kotle s nuceným odtahem spalin (provedení “C”)

Toto provedení se používá u všech moderních kondenzačních kotlů. Hlavní rozdíl je v tom, že jsou spaliny odváděny pomocí ventilátoru a speciálního odtahového systému ven.

Který druh kotle vybrat?

Při výběru kotle je také nutné ujasnit si, zda s ním budete pouze vytápět nebo i ohřívat vodu. Dle toho se plynové kotle rozlišují na:

  • Topné plynové kotle – slouží pouze pro vytápění, ale lze je kombinovat se zásobníkem.
  • Kompaktní plynové kotle nebo kombinované kotle – slouží pro vytápění i ohřev vody.
  • Kondenzační kotle

Běžný plynový kotel nebo kondenzační?

Dnes vždy padne volba na kondenzační kotel. A důvod je jednoduchý: úspory. Klasické kotle nabízí účinnost okolo 90 %, v případě kondenzačních kotlů je účinnost mnohem vyšší. Tento typ plynového kotle využívá tzv. režim kondenzace vodní páry obsažené ve spalinách, díky kterému spotřebuje až o 30 % méně plynu.

Kondenzační kotle se skvěle se hodí pro podlahové, stropní a stěnové vytápění i radiátory. Velkou výhodou je také jejich čistý a ekologický provoz. Emise jsou až o 70 % nižší. Potěší také minimální hlučností a nenáročnou obsluhou.

Další motivací pro pořízení plynového kondenzačního kotle je případně možnost získání kotlíkových dotací z programu Nová zelená úsporám. Kondenzační kotel ale není samospasitelný. Podstatný je také typ otopné soustavy.

Jak vybrat kondenzační kotel?

Samozřejmostí je při výběru zohlednit tepelné ztráty budovy. Jestliže ale například řešíte otázku, jaký plynový kotel vybrat do starého domu, i v tomto případě je kondenzační kotel díky úsporám ideální volbou. Pokud ho budete využívat i pro ohřev vody, vybírejte kondenzační kotle s integrovaným zásobníkem nebo externím zásobníkem a v případě malých odběrů teplé vody kotle s průtokovým ohřevem vody.

Pro instalaci kondenzačního kotle není možné použít klasický komín. Počítejte tedy navíc i s investicí do jeho vyvložkování. Spaliny kondenzačního kotle mají nízkou teplotu a působí proto jako slabá kyselina. Je tedy nutné použít trubky na bázi polypropylenu. Při výběru kondenzačního kotle se vždy obraťte na odborníky, kteří vám vše vysvětlí, spočítají a poradí, který přístroj je pro vás nejlepší.

Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU