Jaký plynový kotel do bytu?

Plynové kotle

Jaký plynový kotel do bytu?

Zdroj: Viessmann

Konstrukce a umístění kotle

První otázku, kterou si budete muset položit je, kam přístroj umístíte a kolik na něj máte místa. Plynové kotle se vyrábějí ve dvou různých typech konstrukce:

Stacionární plynové kotle

Stacionární kotel stojí na zemi a při instalaci zpravidla nevyžaduje žádné velké stavební úpravy. Tím, že zabírá poměrně dost místa, umisťuje se většinou do sklepů nebo kotelen. Hodí se spíš do větších bytů, ale častěji jej najdete v rodinných domech. Jako stacionární se vyrábějí všechny druhy plynových kotlů. V Česku jsou k dostání s výkonem od 1,9 do 50 kW. Sem patří i kompaktní kotle s vestavěným zásobníkem teplé vody.

Závěsné plynové kotle

Závěsný plynový kotel se umisťuje na stěnu. Většinou se do domácností instaluje do koupelny nebo na chodbu. Šetří místem, a proto je ideálním plynovým kotlem do malého bytu. Můžete pod něj umístit například pračku nebo zásobník teplé vody.

V tomto provedení se prodávají především kondenzační kotle, jelikož ty klasické se nesmí v rámci EU kvůli jejich nízké účinnosti již prodávat.

Odvod spalin

Další neméně důležitou otázkou, která vám napoví, jaký plynový kotel do bytu vybrat je, jakým způsobem budete řešit propojení plynového kotle a spalinové cesty. Zde máte dvě možnosti:

Plynové kotle s odkouřením do komína (provedení “B”)

V tomto případě jsou spaliny vedeny do komína, který je nutné vyvložkovat a pravidelně kontrolovat. V místnosti s plynovým kotlem musí být také dostatečný přísun vzduchu. Toto řešení se v zásadě již nepoužívá.

Plynové kotle s nuceným odtahem spalin (provedení “C”)

Plynové kotle s nuceným odtahem spalin fungují tak, že jsou spaliny odváděny pomocí ventilátoru a speciálního odtahového systému ven z objektu a současně se nejčastěji pomocí koaxiálního potrubí je s odváděnými spalinami přiváděn spalovací vzduch.

Výkon kotle

Ať už vybíráte plynový kotel do bytu 3+1, 2+1 nebo menšího, jeho výkon musí odpovídat tepelným ztrátám budovy, ale také požadavkům přípravy teplé vody. To je vhodné konzultovat s odborníky. Kotel s příliš vysokým výkonem bude pracovat s nízkou účinností a naopak kotel s nízkým výkonem váš byt nevytopí. V obou případech navíc zkracujete životnost zařízení.

Optimální výkon kotle zajistí dostatek tepla i ve velmi chladném počasí. Specialista bere při výběru přístroje v potaz nejen tepelné ztráty budovy, ale také například počet osob v domácnosti, velikost vytápěného prostoru i umístění plynového kotle.

Klasický kotel nebo kondenzační?

Klasický plynový kotel odvádí spaliny přímo do komína. Ty obsahují velké množství vodních par s teplotou mezi 130 až 180 °C. Kondenzační kotel však na rozdíl od běžného plynového kotle dokáže teplo z těchto spalin zužitkovat.

Je tedy mnohem účinnější a úspornější. Někteří výrobci dokonce uvádějí, že spotřebuje až o 30 % méně plynu. Výhodou je také ekologičtější provoz. Emise jsou až o 70 % nižší. Z těchto důvodů vždy padne volba právě na kondenzační plynový kotel.

Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU