Jak ušetřit za topení?

Plynové kotle

Jak ušetřit za topení?

Zdroj: Viessmann

Prudký nárůst cen elektřiny a plynu letos zasáhl spoustu domácností. Více než polovinu z celkových nákladů na energie přitom tvoří vytápění. A jelikož se topná sezóna pomalu rozjíždí, je dobré udělat několik opatření, díky kterým se pak při dalším vyúčtování nebudete muset hroutit. Přečtěte si užitečné tipy, které vám pomohou ušetřit za topení.

Odvzdušněte radiátory

Máte topení zapnuté na maximum, ale radiátory skoro nehřejí nebo hřejí jen v některých místech? Na vině mohou být vzduchové bublinky. Touto cestou si tepla moc neužijete a navíc promrháte hodně peněz. Snadným řešením, jak ušetřit za topení je odvzdušnit topení.

Jak ušetřit za topení?

Jak odvzdušnit ústřední topení?

Na odvzdušnění radiátorů budete potřebovat odvzdušňovací klíč, který seženete v každém železářství, kbelík a hadr. Ventil se nachází v horní části radiátoru (neplatí pro bytové domy, kde se odvzdušňují pouze horní radiátory).

Nejdříve ale zapněte topení, položte kbelík přímo pod ventil a hadr přidržujte u zdi. Odvzdušňovacím klíčem pak ventil povolte. Jakmile z radiátoru začne unikat vzduch, uslyšíte syčení. Poté z ventilu začne vytékat voda. Nechejte jí trochu vytéct a ventil zase utáhněte.

Takto odvzdušněte všechny radiátory v domácnosti. Jakmile máte hotovo, zkontrolujte tlak v soustavě. V případě, že je příliš nízký, doplňte otopnou vodu. Poté zkontrolujte, zda všechny radiátory hřejí rovnoměrně.

Vyčistěte radiátory

Dbejte na to, aby byly radiátory čisté. Pokud na nich vidíte velké množství prachu nebo jiných nečistot, vysajte je. I to může bránit šíření tepla do místnosti a zhoršovat příjemné prostředí vířením prachu.

Dejte za topení hliníkové fólie

Cihlové a panelové zdi pohlcují teplo. Část tepla tak nenávratně uniká do zdí. Jak na to vyzrát? Pořiďte si hliníkovou fólii a umístěte ji za topení. Stojí pár korun a je to jednoduchý způsob, jak ušetřit za topení v paneláku i starém cihlovém domě.

Nalepte na okna termoizolační fólie

Pokud máte stará okna, která si nemůžete dovolit vyměnit, pořiďte si alespoň termoizolační fólii. Snížíte tak prostupnost tepla o 20–30 % a ušetříte další náklady za topení.

Zkraťte závěsy a záclony

Závěsy a záclony jsou skvělý způsob, jak zabránit úniku tepla. Studený vzduch z venku se zároveň nedostane dovnitř do místnosti. Radiátory by ale neměly závěsy či záclony blokovat. Zkraťte je proto na přiměřenou délku.

Jak ušetřit za topení?

Stáhněte na noc žaluzie a rolety

Co se týče úniku tepla, okna často bývají nejslabším článkem v místnosti. V noci, kdy teploty padají dolů, stáhněte žaluzie nebo rolety. Přes den, kdy svítí sluníčko, je zase vytáhněte, ať mohou paprsky ohřívat vzduch uvnitř.

Pořiďte si termostat

Další tip, jak ušetřit za topení elektřinou je pořízení termostatu. Díky němu můžete snadno regulovat a udržovat teplotu v místnostech. Je napojený na kotel nebo jiný zdroj vytápění a dle vašeho nastavení pak udržuje v domácnosti příjemné teplo a komfortní prostředí.

Velkou výhodou je také to, že se dá ovládat na dálku. Pokud se tedy vracíte z práce domů, můžete dát termostatu pokyn, aby začal topit a vy se tak vrátíte do příjemně vyhřátého domova.

Pravidelně a efektivně větrejte

Krátce a intenzivně. Tak byste měli podle odborníků větrat v zimě. Stěny místností se totiž nestačí ochladit a po zavření oken a dveří se vzduch rychleji ohřeje. Větrejte několikrát za den, vždy na pár minut a nezapomeňte přitom vypnout topení.

Zavírejte dveře

Každá místnost by měla mít nastavenou určitou teplotu a čím větší prostor budete vytápět, tím obtížnější to bude. Zavírejte proto dveře, aby vám teplo neunikalo do vedlejšího pokoje nebo na chodbu.

Vsaďte na zvlhčovače vzduchu

Rozdíl mezi teplotou na teploměru a tou, kterou cítíte, může být i několik stupňů. Na vině může být suchý vzduch. Pořiďte si proto zvlhčovače vzduchu. Vyšší vlhkost dokáže lépe přenášet teplo od radiátorů. Kromě většího tepla v interiéru působí blahodárně na dýchací cesty a zvyšuje kvalitu spánku.

Jak ušetřit za topení?

Nevypínejte topení

Ať už jdete do práce nebo se chystáte na pár dní pryč, nikdy nevypínejte topení úplně. Vymrzlý nebo chladný byt je energeticky náročnější na vytopení. Spotřebujete tak mnohem víc energie, než když teplotu v domácnosti snížíte zhruba na 15 °C. Ideálním pomocníkem vám může být i výše zmíněný termostat.

Vitodens 100-W

Vitodens 100-W

Cenově atraktivní nástěnný kotel pro byty a rodinné domy s velmi atraktivním poměrem cena/výkon.

Více info

Vitodens 111-W

Vitodens 111-W

Nástěnný kotel s integrovaným nerezovým 46litrovým nabíjecím zásobníkem pro byty a rodinné domy.

Více info

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU