Jak funguje elektrokotel

Elektrické kotle

Jak funguje elektrokotel

Zdroj: Viessmann

Co je elektrokotel?

Elektrokotel je elektrický spotřebič, kterým se vytápí v domácnosti nebo jiné nemovitosti či objektu pomocí elektřiny.

Výhody a nevýhody elektrokotle

Elektrokotle patří mezi ekologické zdroje vytápění s čistým provozem. Jsou tiché, bezobslužné a můžete je instalovat v bytě i rodinném domě. Nepotřebují komín a jejich pořizovací cena není nijak vysoká ve srovnání například s tepelnými čerpadly. Pořízení elektrokotle vás vyjde zhruba na 15 až 30 tisíc korun.

Naopak nevýhodou elektrokotlů je cena elektrické energie, která za poslední rok raketově vzrostla a její vývoj se jen obtížně odhaduje, jelikož ji ovlivňuje mnoho faktorů.

Typy elektrokotlů

Elektrokotle bývají nejčastěji závěsné a jejich účinnost může dosahovat až 99 %. Jejich provoz ale vyžaduje vysoký příkon. Aby vám při zapojení dalšího spotřebiče do elektrické soustavy neustále nepadaly pojistky, je proto nutné zvolit dostatečně silný jistič.

Na trhu existují dva typy elektrokotlů:

Přímotopné elektrické kotle

Přímotopný elektrický kotel má kompaktní rozměry, jelikož nemá zásobník na vodu. Jednoduše se instaluje, díky menší velikosti se vejde téměř kamkoliv a nevyžaduje ani komín, kotelnu nebo technickou místnost. Je tichý, bezobslužný a jeho další výhodou je také okamžitý výkon. Naopak nevýhodou je vyšší spotřeba elektřiny na vytápění.

Akumulační elektrické kotle

Akumulační elektrické kotle jsou vybaveny zásobníkem na vodu. A jak funguje elektrokotel se zásobníkem? Tento typ přístroje neohřívá vytápěné prostory napřímo, ale nejprve zahřívá pomocí topných tyčí vodu v kotli, která je následně distribuována do otopné soustavy, tedy do radiátorů nebo podlahového topení. Ohřátá voda pak zahřívá jednotlivé topné okruhy, které zpravidla odpovídají jedné místnosti.

Elektrické kotle se zásobníkem zabírají více místa a jejich reakční doba je o něco delší než u přímotopných kotlů. Na druhou stranu dokážou udržet teplo v topném systému v případě výpadku elektřiny nebo poruchy i několik hodin a jejich provoz je o něco levnější díky využití akumulace tepla v době nízkého tarifu.

Kdy se elektrokotel vyplatí?

Elektrokotel nepatří k těm úplně nejúspornějším způsobům vytápění. Existují však případy, kdy se jejich použití opravdu vyplatí:

Pasivní a nízkoenergetické domy

Tyto typy budov mají obecně nízké tepelné ztráty. Kombinace s vysoce účinnými elektrokotly je proto velmi výhodná. Dodavatelé elektrické energie navíc domům s elektrickým vytápěním nabízejí sníženou tarifní sazbu.

Temperování budov

Vytápění elektrokotlem je výhodné i u objektů, ve kterých se nezdržujete po celý rok, jako jsou například chaty nebo chalupy. Výhodou je také možné propojení s aplikací, takže teplotu v objektu můžete snadno regulovat i na dálku.

Malé byty

Garsonky nebo menší byty jsou pro elektrokotle ideální způsob vytápění, jelikož nezaberou moc místa a malý prostor rychle vytopí.

Kombinace s jiným druhem vytápění

Elektrokotel se často využívá v kombinaci s jiným druhem vytápění, jako je například tepelné čerpadlo vzduch-voda nebo krb. Díky tomu můžete získat úsporný celoroční způsob vytápění.

Jak vybrat elektrokotel?

Při výběru elektrokotle je dobré zaměřit se na:

  • Využití – Elektrokotel se nejčastěji využívá jako doplňkový zdroj tepla například k tepelnému čerpadlu. Jako samostatný zdroj vytápění se příliš nevyplatí, pokud nemáte opravdu dobře zateplenou nemovitost.
  • Ohřev vody – U elektrokotle je třeba počítat s tím, že nemá interní zásobník a nefunguje u něj průtokové ohřívání. Počítat tedy musíme i s místem pro externí zásobník.
  • Umístění – Při výběru místa instalace sice nemusíte myslet na komín, ale budete potřebovat napojení na otopnou soustavu a zdroj elektřiny s dostatečně silným jističem.
Vitotron

Vitotron 100

Tento elektrický kotel je poslední generací inovativních elektrokotlů, které v sobě integrují...

Více info

 

Máte zájem?

Je pro vás aktuální rozhodnutí jak budete vytápět vás dům? Technický stav a připravenost vašeho objektu by vždy měla korespondovat se zvoleným řešením. Sestavte si svou vzorovou kalkulaci a nechte nás doporučit nejvhodnější řešení přesně pro váš dům.

SPOČÍTEJTE SI ÚSPORU